Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
Переклад
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 55

22:33
Історія вивчення клітин
Головна > Клітина в біології > Історія вивчення клітин.

Інформація про клітини з'являлась поступово. Історія вивчення клітин починається з кінця XVI століття. Які етапи були на шляху пізнання клітини? Про це можна прочитати у даній статті.


        

У 1609-1610 роках завдяки Галілею з'явився перший мікроскоп. Це стало значним поштовхом у розвитку біології, у вивченні клітин.

У 1665 р. пирододослідник Роберт Гук уперше описав будову деяких рослинних тканин. Розглядая у вдосконалений ним мікроскоп зріз приготовлений з пробки та серцевини бузини, Р. Гук помітив, що у нього входить множина дуже дрібних утворень, які нагадують бджолині соти. Він дав цим утворенням назву «cell», що перекладається як «клітина». Як виявилось пізніше, Гук тоді побачив не самі клітини, а лише клітинні стінки. Вчений вважав, що клітини пусті, а живою речовиною є лише клітинні стінки.
Результати своїх досліджень Р. Гук виклав у роботі "Микрография, или некоторые физиологические описания мельчайших тел, сделанные посредством увеличительных стекол", там він розмістив перше зображення клітин. Термін «клітина» міцно увійшов у біологію, хоча Гук побачив не самі клітини, а лише оболонки рослинних клітин.

Трохи пізніше Неемия Грю у своїй праці "Анатомія рослин" описав мікроскопічну будову кореня, стебля, плодів. Він ввів такі поняття як "тканина", "паренхіма".

Дослідження Р. Гука продовжив його сучасник Марчелло Мальпігі. Разом із Н. Грю він вивчав атомічну будову рослин. Вони прийшли до висновку, що всі рослинні тканини складаються з бульбушок-клітин. Клітину розглядали як складову частину тканини. Вважали, що клітини розділені між собою спільними перегородками, тому не можуть існувати поза тканини та організму. М.Мальпігі зробив описи мікроскопічної будови ряду тканин та органів рослин, тварин та людей.

Ще однією визначною постаттю в біології був Антоніо ван Левенгук. Він зробив дуже багато у сфері вивчення одноклітинних організмів (інфузорії, бактерії) та інших форм одиничних клітин. Він вперше спостерігав під мікроскопом живі клітини, у тому числі еритроцити, зелені тільца які пізніше назвали пластидами, бактерії, дріжжі. Також Левенгук навів малюнки клітинної будови тіла рослин. Крім того його заслуга в тому, що його мікростоп дозволяв побачити живі клітини при збільшенні у 270 разів. Кажуть, що він відкрив світ одноклітинних організмів.

Карл Бер. У 1827 році виявив яйцеклітину ссавців. Він встановив що всі багатоклітинні організми починають свій розвиток з однієї клітини - зиготи. Також сформував положення, що клітина не тільки одиниця будови, а і одиниця розвитку живих організмів.

У 1831-1839 роках Роберт Браун вперше відкрив у клітинному соці ядро - важливу сладову частину клітини. Він описав ядро як сферичне тільце, що міститься у рослинних клітинах.

Дуже важливою постаттю в розвитку науки про клітини був Теодор Шванн. Разом із Шлейденом він створив клітинну теорію. Основні положення цієї теорії такі:
1.Клітина є одиницею структури. Все живе складається з клітин та їх похідних. Клітини всіх організмів гомологічні.
2.Клітина є одиниця функції. Функції цільного організму розподілені за його клітинами. Сукупна діяльність організма є сума життєдіяльності окремих клітин.
3. Клітина є одиницею росту і розвитку. В основі роста і розвитка всіх організмів лежить утворення клітин.

Переглядів: 7219 | Додав: Cell | Рейтинг: 1.9/11
Всього коментарів: 2
2 анатолий  
0
Да хороший сайт,только треба самим думать...)))

1 анна  
0
приккольний сайт мне понравился он

Ім`я *:
Email *:
Код *: